Mai jelen

Nagyon alapos összefoglaló olvasható Fórián Zsolttal, az UTE Labdarúgó Akadémia szakmai igazgatójával készült interjúban. Érdemes rászánni az időt, és együtt gondolkodni vele, mert amiről beszél, az közel sem csupán a foci problémáira való megoldásokat rejteget, hanem a többi sport számára is égető kérdéseket tekint át olykor szokatlan szempontból, sőt hiszem, hogy az általa feltárt összefüggések a sporton kívüli területeken is haszonnal alkalmazhatók. (Na, ez is jó hosszúra sikeredett mondat volt!)

http://jatekoskijaro.blog.hu/2018/01/04/forian_zsolt_az_utanpotlas-neveles_is_csapatmunka

  • Mondd el, miért sírsz!
  • Mert nagyon nehéz a bal kezemmel átütni
  • De mégis megcsináltad. Átütötted. Ugye tudod, hogy a világban mindig lesznek olyan dolgok, amiket nehezebb lesz véghezvinned?
  • Igen, Uram!
  • És azt is tudod, hogy azokat ugyanúgy meg kell majd csinálnod igazi férfiként?
  • Igen, Uram.
  • És azt is tudod, hogy azok vérrel és verejtékkel járnak majd?

https://www.facebook.com/nsonline/videos/10155963419756941/

**********

A gyerekkorból elrabolt idő.

“Arra vágyik, hogy rátaláljon egy kedves lány, aki pont úgy fogadja el őt, ahogy van. Személyes, közeli, baráti kapcsolatai nincsenek, azt mondja, arra nincs ideje. Várja a csodát. Ahogy sok kortársa. Ahogy mi is.”

https://wmn.hu/wmn-life/47774-kedves-szulok-tanarok-felelos-felnottek-terjetek-eszre

*********

 

A másik dolog, ami különösen hiányzik nekem a mai srácokból, az a minden áron győzni akarás, ami számunkra még teljesen alap volt. Látnotok kellett volna egy Benének, egy Fazekasnak, vagy egy Dunainak a tekintetét, amikor ezek a gólraéhes palik megkapták a labdát 20-25 méterre a kaputól! Sokat kritizálták őket, hogy elönzősködik a meccseket, pedig nem volt köztük semmilyen beteges rivalizálás, de mindegyik valósággal meg volt őrülve azért, hogy rezdüljön már meg a háló.

Mondom, látnotok kellett volna a tekintetüket egy-egy gól után!

Szinte önkívületben voltak, már akkor is, ha csak megkapták a labdát a kapu közelében.

Akkor már csak a kaput nézték, és csak az számított nekik, hogy a labda a kapuban kössön ki.

http://www.gancsosandras.com/zambo-sandor-a-feltve-orzott-11-es/

 

*************

 

felismertem, hogy a zongoratanulás leglényegesebb tényezője az, hogy milyen gyakorlási módszereket használ az ember. Az erőfeszítés, az idő, és a tehetség csak másodlagosak! Valójában a “tehetséget” nehéz definiálni, és lehetetlen mérni. Ez egy homályos szó, melyet gyakran használunk ugyan, de nincsen definiálható jelentése. Tulajdonképpen a megfelelő gyakorlási módszerek gyakorlatilag bárkit “tehetséges” zenésszé tehetnek! Ezt folyamatosan megtapasztalhattam a több száz tanulói szólóhangversenyen és zongoraversenyen, melyeknek tanúja voltam.

http://www.makrai.net/balazs/fopp/part.php?page=0-0-04

*****

FONTOS A TUDATOSSÁG!

Az emberek többsége hajlamos negatív fókuszban szemlélni a világot. A negatív események mélyebb nyomot hagynak a személyben, mint a pozitívak. De ez nem törvényszerűen van így. Az agy „áthuzalozásával” lehetőség nyílik megváltoztatni a korábbi gondolkodási sémákat, s a pozitív tényezőkre koncentrálni. Ezt nevezi a pszichológia kognitív átkeretezésnek.

http://mindset.co.hu/hajlamos-vagy-borusan-latni-a-vilagot-a-pozitiv-pszichologia-segithet/

*****

 

“Két alaptételt azért ideje leszögezni, mielőtt továbblépnék. Először: a gyerek eredendően tiszta, nem kell törekednie az egyenes, becsületes játékra, az a lényéből fakad; amíg el nem rontják, és erre sajnos számos és folyamatos kísérlet történik. Másodszor: az utánpótlásban dolgozó, létező edzők, vezetők, „félvezetők”, bírók, zsűrik, szülők túlnyomó többsége a sportág, a sport önzetlen megszállottja, névtelen hőse, nélkülük remény sem lenne egyetlen tehetség felnevelésére sem. ”

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_csapat/nem-gyerekjatek-ballai-attila-publicisztikaja-2599691