Edzők Mentális Akadémiája

Egy edzőnek mindenhez értenie kell. Ez alapelvárás.

Sok nagyszerű edző él és dolgozik Magyarországon, és néha némelyikkel beszélgetve valóban úgy érzem, mindenhez értenek. Persze néha egy-egy esetben pont az ellenkezőjét érzem. Hm. Így van ez minden más foglalkozási ág képviselőjével is.

Akkor miért éppen az edzők?

Azért, mert végtelenül fontosnak tartjuk a sport szerepét a gyerekek életében. Egy sportoló olyan közegben élhet, fejlődhet, növekedhet, ahol valóban kihozhatja magából a legtöbbet, és ami nem adatik meg azoknak a fiúknak, lányoknak, akiknek az életéből hiányzik a sport. A sportoló életében pedig kiemelkedő szerepe van az edzőnek. Ez egyben óriási felelősség is.

Napjainkban mindinkább felismerjük a mentális gondozás, fejlesztés jelentőségét, egyes kiemelkedő sportoló stábjának fontos része a sportpszichológus, ám ez csak néhányak kiváltsága (már persze, ha ez kiváltság egyáltalán).

Az UTE Labdarúgó Akadémia nagy gondot fordít erre a kérdésre, ketten is dolgozunk az edzőkkel, sportolókkal, csapatokkal, és még a kiemelt játékosokra is havi 1-2 óra jut az időnkből. 40 edzőre, mintegy 400 sportolóra jut kettő mentális szakember. Mi várható el, ilyen arányokkal?

Ha egy sportoló esetében meg akarok változtatni egy szokást, azt nem abban a fél órában tudom megváltoztatni, amikor beszélgetek vele, hanem a két találkozás közötti köztes időben. Ebben az időben pedig két személy van olyan hatással a sportolóra, hogy a változás megtörténjen: az edző és a szülő.

Ezért fontos, hogy a mentál-tréner és az edző között ne csak jó munkakapcsolat legyen, hanem értő kapcsolat.

Hogy ez létrejöjjön, szükséges az edzőknek elsajátítaniuk minél többet a mentáltrénerek eszköztárából, mint ahogy a mentáltréner sem engedheti meg magának, hogy ne legyenek ismeretei az adott sport lényegi kérdéseiben.

A gyakorlat azt mutatja, hogy havi 1 alkalommal 2-3 órás tematikus foglalkozások megteremtik az együttműködéshez szükséges alapokat, így az eredményes munkához elegendő néhány konzultáció akár személyesen, akár csak telefonon.

Enélkül viszont nem megy.