A döntés

Egy kicsit távolról kell indulnom, de az utolsó bekezdéseknek enélkül nincsen értelme.

Amikor abba akarod hagyni a dohányzást (például), akkor szeretnél valami változást az életedben. Tudod, hogy a dohányzás káros az egészségedre, és ezt nem akarod, vagy tudod, hogy családodat zavarja a mindent átható bagószag, és nem szeretnél te lenni a kellemetlenség forrása. Tudod, hogy a cigaretta sokba kerül, és lenne más helye is az elfüstölt pénznek. Változtatni akarsz. De mégsem teszed. Álmodozol a változásról, de marad minden a régiben.

Tudod, mi hiányzik ilyenkor? Egy döntés. Kell egy döntés. A döntés egy olyan elhatározás, amikor magadnak kötelezed el önmagad. A cselekvés megfelelő belső motivációt igényel, és ha nincs meg ez a visszavonhatatlan elhatározás, akkor nincs meg a belső motiváció sem.

Sokan nem mernek dönteni, mert tudják, hogy akkor bizonyos cselekvési gyakorlatot meg kell változtatni. Sokan tudják, hogy mit kellene tenniük, hogyan kéne cselekedniük ahhoz, hogy megváltozzanak a dolgok. Csak erejük nincs hozzá. Mert tudják, hogy a változás feszültséggel jár, és ezzel a feszültséggel olykor nagyon kellemetlen szembenézni. Nem akarom a kellemetlenséget.

Nos, ezért kell a döntés. arról, hogy elviselem a kellemetlenséget is. Nem csak addig változom, amíg az örömöt okoz, hanem akkor is, ha küzdenem kell érte, ha fáj, ha úgy érzem, nem éri meg.

Sokan elolvassák a Nyerő hármas című könyvünket, tetszik is nekik, egyet is értenek az elvekkel, de amikor cselekvésre kerül a sor, nem állnak starthoz.

Tudod, vannak olyan emberek is, akiknek pedig a döntése nem ér semmit. Vagy nem sokat. Ami végül is ugyanaz. Akik fellelkesülnek valamin, belefognak, megcélozzák a csillagos eget, aztán lelohadnak. „Mindent, vagy semmit!” – mondják, és a semmit választják, mert a mindenhez képest annak van realitása. Itt a döntés hiányzik. Nem döntötték, hogy végigmennek az úton. Emlékszem, amikor Csíkszeredában éltünk néhány évig. Mínusz húsz fok volt, és néhány rokonom látogatóba jött hozzánk. Azt mondták, megnézik a várost. Sétálnak egyet. El is indultak, de öt perc múlva otthon voltak megint. Hideg van, mondták. É néhány nap múlva hazautaztak úgy, hogy semmit sem láttak a városból.

A rosszabb az, amikor a saját magadnak adott szavad értéktelen. Amikor azt sem tartod be, amit saját magadnak fogadtál. Amikor önmagadat tartod értéktelennek, érdemtelennek. A kérdés, melyik vagy te?

Hajlandó vagy-e döntést hozni, és képes vagy-e betartani azt? Mert ezen múlik minden.

Hajlandó vagy-e döntést hozni, hogy abbahagyod a dohányzást, ha erre vágysz, ha szükségét érzed, és hajlandó vagy-e elviselni a feszültséget?

Ha edző vagy, és bosszant a sportoló sorozatos kudarca, ha bosszant a viselkedése, hozzáállása, az is okozhat feszültséget. Ha szülő vagy, és a sportoló a te gyereked, ugyanez a helyzet. Bosszant, feszültséget okoz. Ilyenkor mit kezdesz a feszültséggel?

Hajlandó vagy-e változni? Hajlandó vagy-e dönteni?

A többi következmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.