2015

Őszi depresszió

2015.10.02 09:50

Fázós reggel. Nehezen veszem elő a szekrényből a kapucnis kabátot, a cipőm is még laza nyári szandál. Szomorúan nézem a kertben a rózsákat, küzdenek még, tudom, ma is lemetszek egyet, hogy felvidítsák a nappali szobámat, de lassan elmúlnak. Elmúlnak, jönnek a szürke, fénytelen napok és úgy érzem, hogy máris megvonási tüneteim vannak, annyira hiányzik a végtelen nyár. Mert számomra a nyár, mindig végtelen. Így van ez gyerekkorom vakációi óta.

Azt tapasztalom, hogy ez az őszi ború, nem csak engem suhint meg. Legtöbben kedvetlenek lesznek, sőt reményvesztettek, és félelemmel gondolnak a sötét napokra. Fáradtnak érzik magukat, nyugtalanul alszanak és egyszerűen nincs kedvük semmihez.

Őszi depresszió? Talán nem. Talán csak depresszív tünetek. Talán, csak múló rossz hangulat. Orvosi értelemben ahhoz, hogy depresszióról beszéljünk, bizonyos feltételeknek teljesülni kell (időtartam és súlyosság tekintetben). Magyarországon, kb. 300 000 ember szenved ebben a betegségben. De azok, akiknek depresszív tüneteik vannak, sokkal többen vannak. A depresszió kezelésére, rendszerint farmako és pszichoterápia szükséges, mert a szenvedő, saját akarat erejéből nem tud meggyógyulni. Nem mondogassuk neki, hogy  ” kapd össze magad, és mindent lehet, csak akarni kell!” Mert ettől, csak rosszabbul érzi magát. Egy ismerősöm, folyton anyukája szavait visszhangozta, miszerint ” nincsen lehetetlen, csak tehetetlen”. Amikor ezt mondta, olyan volt, mintha korbácsolta volna saját magát. Mert bizony ő, tehetetlen volt, az anyukája fogalmai szerint. A depressziós embert támogassuk inkább abban, hogy szakszerű segítséget kérjen. Ám, a depresszív tünetekkel küzdő ember még rendelkezik azzal a tudatos akaraterővel, ami segítheti a változásban. És ilyenkor jöhetnek a mentális vidámítók.

Például, mozogjunk többet. A mozgás rengeteg energiát szabadít fel, 25 perc kocogás, kerékpározás csodákra képes. A lakásunkban legyen több napfényes színű textil, virág,  olvassunk kellemes könyveket, relaxáljunk. Mozduljunk ki, használjuk a nevetést, mint legfőbb terápiás csodaszert. Jó társaságban, harsányan nevetve, észre se vesszük, hogy a rossz kedvünk tovatűnik.

Ezeken töprengve választom ki a legszebb rózsaszálat a mai napra, diót ropogtatok és várom a kedves őszt. Ami megint szép lesz énnekem!